Naar cultuur

Door contacten in de culturele sector in binnen- en buitenland en de actieve deelname aan sociale activiteiten in de gemeente (o.a. het Davidsfonds, de Culturele Raad) ontstond het idee HtW te gebruiken voor het organiseren van een brede waaier aan culturele activiteiten. Daarvoor werd de grote schuur in het begin van de jaren 1990 binnenin omgevormd tot ontvangstruimte. In 1985 werd een open galerij tegen de schuur aangebouwd zodat ook bij slecht weer kon worden genoten van de tuin en de openluchttentoonstellingen (het materiaal voor de galerij kwam van een gelijkaardige oude schuur op de Wildert die afgebroken werd). 

Eind 1994 begon het maandblad Broer regelmatig te berichten over activiteiten op Hof ter Weyden. Broer was een vroeger soldatenblad dat een oplage haalde van rond de 2000 exemplaren en dat wijd werd verbreid in de gemeente. Rond die tijd startte ook de eerste cyclus maandelijkse klassieke concerten in het kader van “Ontmoetingen in Hof ter Weyden”. Gedurende meer dan tien jaar zullen er verschillende cycli zijn: voor- en najaarscycli en ook speciale cycli, bv tijdens de eindejaarsperiode. Er was een groot gamma aan klassieke muziekstijlen zoals voor koren, kamer- en barokensembles, strijkkwartetten, koperensembles, jachthoornblazers, pianisten en zangers. Rond de 200 belangstellenden per concert waren geen uitzondering en de concerten waren doorgaans volledig uitverkocht. 

De concerten gingen doorgaans gepaard met omlijstende tentoonstellingen in de schuur of in de tuin, met een bezoek aan de landschapstuin, en met drankjes en hapjes na afloop. HtW werd al snel bekend voor zijn stijl- en sfeervol kader. Daar droegen ook de mooi verzorgde en geïllustreerde programmaboekjes toe bij. Vele mensen uit de buurt hielpen trouwens als vrijwilliger bij het organiseren van de evenementen.